vrijdag 15 november 2019

Op de Boekenplank: Beginnen met Keltisch tekenen



Er zijn ontzettend veel boeken op de markt over Keltische ontwerpen. Er zijn boeken over hoe je dat zelf kunt tekenen, kleurboeken, ontwerpen die je over kunt nemen in voorbeeldboeken met door anderen ontworpen designs, je kunt zelfs hele oude boeken vol Keltische patronen vinden op het internet. Maar... velen zijn Engelstalig of geven niet echt duidelijk aan hoe je die patronen kunt tekenen.
In het Nederlands is daar één boek dat voor de meeste beginnende Keltisch tekenaars een heel mooie introductie is en dat is dit boek...






Het is een super duidelijk boek, waarin je stapsgewijs door de verschillende ontwerpen heen geleid wordt. Het enige wat ik hierin echt mis zijn de trappatronen, maar ja, daar heb je mijn uitgebreide gratis online workshop voor.


Achter op het boek kun je lezen:
Dit boek is bedoeld voor mensen die misschien al vaak geprobeerd hebben om Keltisch knoop- en vlechtwerk op papier te zetten, maar door het gemis aan een duidelijke handleiding steeds weer werden teleurgesteld in het resultaat. Ook is het bedoeld voor mensen die deze prachtige figuren willen gebruiken om er mandala's of andere zaken mee te versieren.
Er zijn wat dat betreft veel toepassingen te bedenken, waarvan er in dit boek een aantal is opgenomen. Door middel van stapsgewijze uitleg met tekeningen ter verduidelijking leer je in dit boek zelf deze schitterende figuren te ontwerpen en tekenen.
Jeannette van der Velden heeft jarenlange tekenervaring opgedaan door het volgen van cursussen en opleidingen in het mandalatekenen en het werken met eigen groepen waarvoor zij het lesmateriaal veelal zelf maakt. De meeste werktekeningen en mandala's zijn dan ook van haar hand.
Ada Schippers is door het volgen van diverse cursussen bij Jeannette ook gefascineerd geraakt door het mandala-tekenen, met name het Keltisch knoop- en vlechtwerk. Zij zorgde voor de achtergrondinformatie, beschreef de stappen en probeerde ze uit.

Ik wens je heel veel Keltisch tekenplezier met dit prachtige boek!


Een paar voorbeelden van tekeningen van eigen hand, die geïnspireerd zijn door dit boek, op postkaarten uitgevoerd, behalve de mandala, die is op A4-formaat getekend:


Basisopzet van knoop- en vlechtwerk





Meer informatie over deze basisopzet van knoop- en vlechtwerk
 en de uitwerking daarvan in deze mandala vind je HIER.


Vrije knoop




Hartenknopen





Zien hoe ik aan het tekenen ben hieraan?
Foto's van het tekenproces en later ook bewegende beelden in dit filmpje...



Afijn, je kunt zóveel moois maken met behulp van dit boek... Aanrader!
Zin om weer verder op te pakken... heerlijk!
O wat is het toch moeilijk om keuzes te maken, er is nog zóveel.
Ik heb nog legio boeken, vooral veel Engelstalig over Keltische ontwerpen. 
Wat een schatkist! Blij dat ik die ooit opengemaakt heb.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten