donderdag 30 april 2020

2020-03, Kleurtechniek: van licht naar donker of van donker naar licht?



2020-03



In het verleden kreeg ik vaak de vraag hoeveel kleurpotloden ik gebruikt had voor een bepaalde tekening. Vaak zijn dat maar een stuk of 4 tot 8 kleurpotloden. Met één kleurpotlood kun je al vele variaties maken in een bepaalde kleur, maar met meer kleurpotloden kun je natuurlijk nog meer.
Zo ontdekte ik al spelend (ik ben autodidact), dat er een groot verschil in het uiteindelijke resultaat kan ontstaan afhankelijk of je van licht naar donker werkt of van donker naar licht, met dezelfde kleurpotloden.
Al tekenend voortbordurend op mijn vorige eenvoudige Keltische ontwerp op postkaart ontstond de gedachte deze kleurtechniek nu eens goed in beeld te brengen voor mijn lezers. De vlakjes achter het ontwerp lenen zich uitstekend voor dit doel.


De drie kleurpotloden die ik gebruikt heb voor dit doel, van Faber Castell Polychromos, van boven naar onder op onderstaande afbeelding:

  • 225 - Dark Red
  • 223 - Deep Red
  • 117 - Light Cadmium Red






In eerste instantie van donker naar licht, beginnend dus met het donkerste kleurpotlood, vanaf de buitenrand van het vakje naar binnen, een relatief groot vlak van het geheel wit latend:




Met één tintje lichter ga je dan over het reeds gekleurde gedeelte, vanaf de buitenrand van het vakje weer naar binnen, iets verder dan de vorige kleur, wederom een stuk wit latend, maar minder groot dan de vorige keer:




Dan met de lichtste kleur ga je wederom over het reeds gekleurde deel, vanaf de buitenrand van het vakje naar binnen, maar dit keer kleur je het hele vlakje in. Houd het in het midden heel zacht., verder naar de buitenrand van het vlak kun je de kleur iets meer aanzetten:




Als afronding van dit vlak zet je de buitenrand nog even iets meer aan, waardoor de donkerste kleur iets meer benadrukt wordt:




In bewegende beelden, met deze manier van kleuren heb je wel wat aandacht, geduld en concentratie nodig:


Excuses voor het gekuch...
(dat krijg je na een vervelende en zware operatie, is écht geen Corona),
muziekje op de achtergrond komt van Celtic Radio, zender Celtic Moon Radio



Dan andersom: het werken van licht naar donker...
Je begint in dit geval met de lichtste kleur van je kleurpotloden. Je kleur het hele vlakje licht in, maar vanaf de buitenrand van het vlak zet je de kleur wat meer aan, zodat de intensiteit van de kleur daar het stevigst is:




Vervolgens pak je de volgende kleur, iets donkerder dan de vorige en ga je er overheen. Vanuit de buitenkant van het vlakje zet je de kleur op en laat dit mooi overlopen in het lichte deel van de vorige laag:




Vervolgens pak je het donkerste potlood van de drie en doe je hetzelfde vanuit de buitenrand, alleen weer iets minder ver naar binnen:




Als afsluiting pak je het lichtste potlood nog een keer en ga je nogmaals over de vorige drie lagen heen en laat je dit mooi overlopen in het lichtste middendeel:




In bewegende beelden:




Afijn...., met dezelfde drie kleurpotloden kun je twee totaal verschillende kleureffecten bereiken, alleen maar door de volgorde van de lagen te veranderen.

Uiteindelijk heb ik de tekening afgemaakt met het gebruik van goudkleurige gouache 'deep gold' van Talens.





Voor meer info over door mij in mijn tekeningen gebruikte kleurtechnieken, klik HIER




Gebruikte tekenmaterialen en boek ter inspiratie:

Postkaarten van de Hema, extra dik papier, natuurlijk te vervangen door op A6 formaat (ongeveer 10,5 bij 14,5 cm) geknipt of gesneden dik tekenpapier.

Tekenpennen, diktes 2,0 en 0,05:






Er rust copyright op al mijn tekeningen en workshops!
Tekeningen en beschrijvingen van tekeningen en kleurtechnieken mogen op geen enkele wijze voor eigen dan wel commercieel gebruik gedeeld worden met derden.

Wel mag je met een link verwijzen naar deze website of deze pagina.
Graag zelfs!

Donaties voor het persoonlijk gebruik van deze korte online workshop, om het voortbestaan van Nymphaea te ondersteunen, zijn van harte welkom via paypal.me/nymphaeasc
Via de bol.com links aldaar producten kopen, of dat nu die van de links zijn of andere producten, het kost jou niets extra's, maar levert een kleine commissie op voor Nymphaea.
Alvast heel hartelijk dank!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten