maandag 22 oktober 2018

Bewust Zijn: Het is slechts een gedachte...






'Het is slechts een gedachte,
en een gedachte
kan worden veranderd'

- Louise Hay - 



Deze afbeelding kwam ik tegen op facebook, een kaart van het nieuwe kaartendeck 'Heart Thoughts'.
Louise Hay had helemaal gelijk met deze uitspraak...  Iedere gedachte is 'slechts' een gedachte. 
Gedachten worden bijvoorbeeld gevormd door ervaringen die wij in ons verleden meegemaakt hebben en vooral door de gevoelens die daarmee gepaard gingen.
Wanneer we in het verleden een akelig gevoel kregen als gevolg van een bepaalde ervaring, dan zullen we bij een soortgelijke ervaring in het heden al gauw terugdenken aan dat gevoel van destijds.
Als die ervaring toen vervelende, negatieve, gevoelens met zich meebracht, zul je in een nieuwe ervaring al gauw gedachten hebben over hoe nu te handelen om zo'n zelfde gevoel te vermijden of je hebt een 'o jé'-gedachte 'daar gaan we weer', of iets anders dat gestoeld is op die vorige ervaring.
De gedachten reageren op een bewuste of onbewuste angst voor een pijnlijke herhaling.
Ja zelfs onbewust. Wij zijn namelijk keien in het wegstoppen van pijnlijke ervaringen als we (onbewust of bewust) denken daar beter van te worden. Pijnlijke gevoelens stoppen we vaak weg, omdat het op dat moment niet uitkwam om er iets mee te doen, om ze te verwerken. We kunnen dan later gedachten en/of gevoelens hebben die voortkomen uit die oude ervaring, maar we zijn ons dan niet van het verband met die oude ervaring bewust.
Zeker als we al een paar keer dergelijke ervaringen hebben gehad, zal de angst voor en de vermijding van herhaling mogelijk hoogtij vieren, mits we iets leren van onze voorgaande ervaring(en).
En als we dan iets geleerd hebben van die voorgaande ervaring(en), zeggen we, dat we desbetreffende ervaring(en) met bijbehorende levensles geïntegreerd hebben in ons huidige dagelijks leven. We hebben de ervaring verwerkt.
Wanneer we merken dat bepaalde gedachten ons belemmeren in de vooruitgang in ons leven is het raadzaam de oorsprong ervan eens te gaan onderzoeken, of in ieder geval eens te onderzoeken of desbetreffende gedachten in het nu wel reëel gedacht zijn en zijn ze niet reëel, eens te onderzoeken of we deze gedachten kunnen veranderen in reële gedachten.
Misschien een opluchting... en hier verschillen de meningen van diverse therapeuten over hoor... We hoeven niet persé iedere onderliggende ervaring bloot te leggen om te kunnen leren van de lessen die we in ons huidige leven op ons pad krijgen. Het universele systeem werkt namelijk zo, dat we steeds opnieuw dezelfde soort lessen in een ander jasje op ons pad krijgen, net zolang tot we ervan geleerd hebben.
Niet dat dergelijke ervaringen, na een geleerde les, niet meer op ons pad komen, maar we zullen ze mogelijk niet eens meer opmerken, omdat we ermee om hebben leren gaan en omdat we er geen negatieve gedachten en gevoelens meer bij hebben.
Of dat nou een oudere ervaring is, waarvan we leren, of een gloedjenieuwe, maakt in wezen niet uit.
Het gaat erom dat je het desbetreffende systeem, dat bij die gedachten en gevoelens hoort, gaat begrijpen. Wanneer je meerdere soortgelijke ervaringen kunt herinneren, kan het je wel makkelijker maken om inzicht en overzicht te krijgen, maar het is niet noodzakelijk om die allereerste pijnlijke ervaring boven water te krijgen. Mogelijk komt dat vanzelf als je met je onderzoek bezig bent, misschien niet. Wat nodig is is nodig op dit moment. Laat iedere 'moeten' los en kijk wat zich in het NU aandient.

Wanneer we ons bewust worden van de gedachten die we hebben, kunnen we ze wel bewust gaan onderzoeken. We kunnen ons bijvoorbeeld afvragen:
Welke gevoelens uit het verleden voeden nu onze gedachten? Waar denk ik nu aan?
Welke voorgaande ervaringen hebben hiertoe geleid? Kan ik er één of meerdere herinneren?
Belemmeren deze gevoelens en gedachten mijn vooruitgang in het leven?
Zou ik iets kunnen leren uit die ervaringen van nu of vroeger?
Hoe zou ik anders kunnen denken en handelen, zodat deze ervaring zich niet gaat herhalen?
Welke overtuiging hanteer ik nu? Is die overtuiging wel reëel?
Allemaal vragen waar je eens bij stil zou kunnen staan.

Ter ondersteuning van dit onderzoek en het veranderen van je gedachten kun je bijvoorbeeld werken met 'The Work' van Byron Katie .
Je kunt werken met affirmaties om je gedachten te veranderen.
Je kunt Bloesemtherapie remedies of Spagyriek essences gebruiken voor meer inzicht in de achtergrond van je gedachten en gevoelens, waar komen ze vandaan en om je te ondersteunen in een bewustwordings- en veranderingsproces, dat mogelijk zelfs een goede basis kan zijn van een helingsproces wanneer je klachten in lichaam, geest of ziel ervaart (wel altijd eerst naar de huisarts voor een goede diagnose en behandeling!).
Je kunt werken met de MIR-methode om de jou vergiftigende gedachten te reinigen (stap 2: detox alle toxische belasting).
Maar ook Louise Hay heeft een goede insteek om te werken aan je gedachten.

Wil je onder begeleiding werken aan het veranderen van je gedachten?
Denk dan eens aan een workshop bij Nymphaea. Individuele workshops in deze zijn mogelijk.
WORKSHOPS BEWUST ZIJN: 'HET IS SLECHTS EEN GEDACHTE...' zijn aan te vragen via email:

nymphaeaspiritueelcentrum@gmail.com

of neem contact op via het contactformulier op deze site.
Zie de AGENDA voor meer informatie omtrent kosten, mogelijke dagen en tijden en lees ook de algemene voorwaarden voordat je een afspraak maakt.


Hieronder vind je een link naar  Louise Hay bij bol.com (zeer interessant!):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten