vrijdag 8 maart 2019

Werken met Yantra's






Een Yantra is een afbeelding, een verschijningsvorm, van een Mantra.
Een Mantra bestaat uit een combinatie van woorden en klanken en heeft tot doel om een bepaald godsbewustzijn te ontwikkelen en versterken.
De klank die wordt voortgebracht veroorzaakt een trilling in het menselijk lichaam.
De vibratie kan verstoringen in de energiedoorstroom opheffen en daarmee heling ondersteunen.
Een Yantra is niets anders dan de verbeelding van een Mantra.
Daar waar gehoor en stemgebruik bij een Mantra geactiveerd worden, zo wordt de oog-hand coördinatie bij een Yantra geactiveerd, met hetzelfde doel: eenwording met een bepaalde goddelijke kwaliteit, een goddelijke energie.

Kleuren hebben, net als geluiden, een bepaalde frequentie.
Frequenties kunnen door mensen gevoeld worden.
Denk maar eens aan het basgeluid bij een popconcert, dat nog lang na kan dreunen in het lichaam.
Deze bas heeft een lage frequentie, waardoor hij ook erg ver weg te horen is.
Ook de frequenties van licht, die door hun specifieke frequentie een andere kleur laten zien, kunnen door mensen niet alleen gezien, maar ook gevoeld worden.
Stap maar eens in een groot kleurrijk bloeiend bloemenveld... wat voel je dan?
Is het niet heerlijk?
Word je daar niet vrolijk van?
(Tenzij je hooikoorts hebt natuurlijk.)
In welke mate en hoe dit gevoeld wordt is voor iedere mens verschillend en afhankelijk van gevoeligheid en staat van Zijn.
Ben jij in een depressieve staat van Zijn, dan zullen de fijnere en subtielere frequenties van kleuren je mogelijk niet zo veel doen.
Niet in je bewustzijn dan, want in je onderbewustzijn werken frequenties altijd in zekere mate, waardoor ze je hoe dan ook in kunt zetten om je te ondersteunen in helingsprocessen en spirituele ontwikkeling.
Depressieve gevoelens zorgen er bijvoorbeeld voor dat je zelf in een lagere frequentie resoneert.
Hoe beter jij je voelt, hoe meer frequenties van licht en dus kleur, tot je door kunnen dringen.
Tevens geldt dat hoe verder jij je spiritueel ontwikkelt hoe meer frequenties jij op kunt vangen, je bereik wordt groter om op af te kunnen stemmen.
Denk maar aan een radio.
Iemand in een depressieve staat van Zijn kan maar enkele zenders ontvangen, iemand die lekker in zijn vel zit en zich spiritueel behoorlijk ontwikkeld heeft, kan het hele scala aan zenders ontvangen die de radio maar uitzendt.

Iedere kleur en iedere vorm heeft een bepaalde betekenis en daarmee een energie.
De combinatie van kleuren en vormen zorgt ervoor dat er, bewust of onbewust, een boodschap ontvangen kan worden die verder gaat dan een optelling van de diverse onderdelen.
Wanneer we nu zelf een Yantra gaan tekenen en inkleuren (met kleurpotlood, met stift of met verf), oefenen we onszelf in de afstemming op deze specifieke zender en ontvangst van de bijbehorende frequenties.
Daarmee ontvangen we bewust of onbewust een energetische boodschap, in dit geval de oproep van een bepaalde goddelijke essentie, waar we één mee willen worden, met andere woorden, we willen de desbetreffende kwaliteit van die goddelijke essentie in onszelf versterken.
Deze energetische boodschap hoeft niet alleen universeel te zijn, maar kan ook nog een persoonlijk tintje voor je hebben.
Iedere ontvanger ontvangt een energetische boodschap namelijk vanuit zijn eigen uitgangspunt op dat moment.
Daardoor kunnen bepaalde inzichten zich mogelijk manifesteren in dromen, visioenen, het in je opkomen van woorden, etc.
Bijvoorbeeld over de manier waarop je in het dagelijks leven desbetreffende kwaliteit meer kunt ontwikkelen, wat je in een bepaalde situatie kunt doen om desbetreffende kwaliteit meer te laten zien, of je krijgt meer begrip omtrent een bepaalde situatie of persoon in je leven, etc. etc...
Vandaar dat je altijd aanraad om naast je tekening altijd een notitieboekje paraat te hebben om de boodschappen en inzichten die je krijgt voor jezelf vast te leggen, zodat je ze later na kunt lezen of met anderen kunt delen.
Een voicerecorder kan natuurlijk ook, waarop je deze boodschappen en inzichten inspreekt.
Het werken met Yantra's werkt als een katalysator om je op een bepaalde energie af te stemmen, om de energie van een bepaalde goddelijke kwaliteit in jezelf te versterken.
Het kan ook zijn dat je in de tijd dat je met jouw Yantra bezig bent steeds meer situaties en personen op je pad lijkt te krijgen die met het thema van de Yantra te maken hebben.
Dat is niet specifiek zo hoor, maar het valt je gewoon meer op nu.
Het zijn als het ware trainingsmomenten om jezelf te oefenen in deze kwaliteitsontwikkeling.

Er zijn allerlei Yantra's met voorgeschreven vormen en kleuren, die van leraar op leerling doorgegeven werden in het oude India tot nu toe.
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel zaken opgeschreven, zodat wij hier ook gebruik van kunnen maken, zonder dat we bij leraren in het Verre Oosten in de leer hoeven gaan.
De kunstenaar Harish Johari heeft hier een belangrijke rol in gespeeld om deze naar het Westen te brengen.


Harish Johari



Een voorbeeld zijn de tien Mahavidyas, de tien aspecten van de godin Adi Parashakti in het Hindoeïsme in India en de bijbehorende Yantra's, waarvan je er bovenaan 9 afgebeeld ziet.
Deze zijn beschreven in het Nederlands door Marga Walburg en Hermien Elings in hun boek 'Werken met Yantra's', dat helaas op dit moment niet meer te verkrijgen is, misschien tweedehands nog.
Nymphaea werkt met dit boek als basis in de begeleiding voor wat betreft het tekenen.
Verdere ondersteuning geschiedt vanuit andere disciplines.
Hieronder zie je de figuratieve weergave van de Mahavidyas.


By The Calcutta Art Studio - 
https://en.wikipedia.org/wiki/Mahavidya#/media/File:Mahavidyas.jpg



De bij deze tien aspecten behorende Yantra's zijn middelen om je op deze aspecten af te stemmen.
Het zijn tien goddelijke aspecten, tien kwaliteiten in jezelf, die je kunt versterken door het tekenen en inkleuren van de bijbehorende Yantra's.
Nu denk je misschien dat dit een godsdienst-gebonden activiteit is, maar niets is minder waar.
De Hindoes kennen deze goddelijke verschijningsvormen, deze goddelijke kwaliteiten, die iedere mens in zich draagt, om zich op af te stemmen, maar de Boeddhisten, Romeinen, de Grieken, de Germanen en ook de Kelten hadden zo hun eigen goden en godinnen die in wezen symbool stonden voor desbetreffende kwaliteiten.
De Hindoes hebben dit uitgewerkt in de Yantra's zoals wij die kennen.
Het maakt niet uit welk geloof je zelf aanhangt, de Yantra's kunnen ook voor jou werken, omdat de betreffende goddelijke kwaliteiten in principe in ieder van ons aanwezig zijn.
Het zingen van Mantra's is hier in onze Westerse maatschappij ook al behoorlijk ingeburgerd.
Mantra's en Yantra's zijn als het wezen gebeden in woord, klank en beeld, die de betreffende goddelijke kwaliteit in onszelf aanroepen om te versterken.
Dit is niet geloofsafhankelijk.

Het tekenen en inkleuren en daarna de omgang met deze Yantra's vraagt om aandacht, toewijding en respect en bevordert concentratie, accuratesse, discipline, bekwaamheid en geduld.
Naast het tekenen en inkleuren van deze tien Yantra's van de Mahavidyas, zijn er nog vele anderen en kun je ook zelf Yantra's ontwerpen.

Bij Nymphaea kun je terecht voor het tekenen van de tien Mahavidyas en het zelf ontwerpen van Yantra's.
Daarbij zul je tevens allerlei handvatten krijgen om met deze Yantra's te werken, zoals meditatie, het gebruik van ondersteunende affirmaties, bloesemremedies of Spagyriek essences, het maken van je eigen Yantra-elixer en voor de meer gevorderden het maken van therapeutische Yantra-essences.


Berichten op deze website waarin de Yantra's naar voren komen:


Interesse?
Voor aanmelden of meer informatie:
nymphaeaspiritueelcentrum@gmail.com
of via het contactformulier op deze site.
Lees voor aanmelding eerst even de algemene voorwaarden en huishoudelijke mededelingen onder de AGENDA op deze site.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten