maandag 7 januari 2019

Mantra Meditatie: 'Prana apana sushumna hari'.





Mantra zingen is een prachtig middel voor meditatie en het 'aanzetten' van de werking van een bepaalde helende of kwalitatieve energie in jezelf en/of in de wereld.
Een Mantra is in wezen niets anders dan een zin die je steeds herhaalt. Eigenlijk net zoiets als het affirmeren van een krachtzin, alleen in een gezongen versie. Bovendien is het vaak in een andere taal dan je moedertaal, waardoor het niet alleen iets magisch krijgt, maar tevens helpt om je aandacht erbij te houden.
Het gezamenlijk zingen van een mantra is een ervaring zou je kunnen beschrijven als het bezoek aan een (tijdelijke) tempel van liefde en aandacht.

Het zingen van een mantra opent bovendien je keelchakra, welke bij veel mensen nog geblokkeerd is. 'Ik kan toch niet zingen' is een veelgehoord bezwaar om dit op te pakken. Kreeg jij ooit als kind of jongvolwassene te horen 'jij kunt niet zingen', dan kan dat resulteren in het helemaal niet meer willen zingen of het niet durven zingen in de openbaarheid. Dat is zo jammer, want zingen is iets wat plezier kan brengen in je leven en het (mantra) zingen kan je zoveel moois brengen.

Een andere oorzaak voor een blokkade op de keelchakra kan bijvoorbeeld zijn dat je in je jeugd niet mocht zeggen wat je wilde zeggen, wat je ervaringen waren, je gevoelens, je mening, etc. Ben je, zeker als kind, gevoelig voor dit soort opmerkingen van je ouders of andere volwassenen dan kan zoiets resulteren in het jezelf stil houden daarna. Tenslotte wil je als kind 'lief' en 'goed' gevonden worden en later in je jeugd, als puber, wil je meestal niet als 'raar' of 'anders' bestempeld worden, je wilt 'erbij horen' en dan ben je nog gevoeliger voor opmerkingen van leeftijdsgenoten dan van ouders en andere volwassenen.
Zo kan er een blokkade op je keelchakra ontstaan, waardoor je zelfs als volwassene niet goed voor jezelf opkomt, moeite hebt met communicatie met anderen, bang bent dingen 'niet goed' te zeggen of 'anders' te doen, etc. Jezelf uiten, vanuit wie je werkelijk bent, is dan een probleem geworden.
Het zingen van mantra's kan je helpen je keelchakra te openen, waardoor dit ook door kan werken op de oplossing van dit soort problemen.
'Ik kan niet zingen' schuiven we hier meteen maar van tafel, hoewel ik besef dat dat voor sommigen erg kort door de bocht is en er wel degelijk wat ondersteunend werk verricht mag worden voor 'ik kan niet zingen' verdwenen is uit je systeem, laat staan het lef om (in de openbaarheid mee) te zingen, echter...
Wie kan praten, kan 'meezingen' met iedere mantra. We meten tenslotte niet naar zangtechnische maatstaven voor podiumzangers. Je kunt de tekst ook opzeggen, hardop of stil in jezelf. En zelfs als je niet zou meezingen is de helende werking diepgaand aanwezig, dus ook als je alleen maar wilt luisteren ben je van harte welkom om je te baden in de aangeboden energie.
Een mantra is in wezen een ervaring als een bad in helende klanken en energie.

Het samen zingen van een mantra in een groep zet de energie van de mantra kracht bij. De helende werking ervan wordt sterker ervaren door de aanwezigen.
Bovendien is het gewoon fijn om zoiets samen te doen.
Sommige mensen komen er thuis simpelweg niet toe om zoiets op te pakken, het samen zingen eens in de zoveel tijd kan je stimuleren deze weldadige ervaring ook thuis te gaan oppakken.

Het Mantra Zingen zelf duurt, in dit geval, ruim een uur, maar is goed vol te houden, ook als je voor een eerste keer meedoet. Het biedt bovendien genoeg tijd om te oefenen de tekst en melodie onder de knie te krijgen.
De omlijsting van het zingen bij Nymphaea bestaat uit uitleg en oefening van de tekst (voor wie de mantra nog niet kent), een aanvullende meditatie ter voorbereiding en afronding en uiteraard is er ruimte voor vragen en evaluatie èn een lekkere kop koffie of thee.

Zoals gezegd: Het gezamenlijk zingen van een mantra is een ervaring die je zou kunnen beschrijven als het bezoek aan een (tijdelijke) tempel van liefde en aandacht.
Doe je dit vaak genoeg, dan voed je deze tempel met positieve energie die uitstraalt naar de hele omgeving.
Bezoekers van de ruimte waarin gezongen wordt, kunnen dit zelfs gaan voelen als een heilige ruimte.
Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om naar Nymphaea te komen, wil ik je erop wijzen dat het gezamenlijk zingen van een mantra een krachtige ervaring is die niet alleen de aanwezigen bij Nymphaea betreft, maar ook diegenen die op hetzelfde moment dezelfde mantra zingen (en nee, dat hoeft niet eens helemaal stipt gelijk hoor).
Onderzoeken hebben al aangetoond dat wanneer een grote groep mensen tegelijkertijd mediteren, de cijfers laten zien dat er duidelijk minder sprake is van criminaliteit in hun omgeving en zelfs in de hele wereld.
Het mantra-zingen is ook een meditatie.
Je doet het dus niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen, voor alle levende wezens en voor Moeder Aarde.
Door de betreffende energie als groep in het universum te zetten, zal deze energie zich over de Aarde verspreiden.
Je legt dan in wezen een netwerk van energie over de Aarde.
Je bent met Lichtwerk bezig!
Dus... ben je niet in de gelegenheid naar Nymphaea te komen, ga dan op (ongeveer) dezelfde tijd dezelfde mantra zingen in je eigen huis, alleen of vorm je eigen groepje.
Wil je de verbinding écht goed voelen, dan is het in een groepje zingen wel fijn.
Laat, via de mail of via het contactformulier op deze website, even weten of je op afstand mee wilt doen op een bepaalde aangegeven datum, dan neem ik je energetisch mee in het leggen van de verbinding met de groep die bij Nymphaea aanwezig is.
Dat versterkt de verbindende energie.
Het mantra-zingen gaat dus hoe dan ook door op de aangegeven tijd.
Het groepje bij Nymphaea komt een uurtje voor het eigenlijke zingen bij elkaar en in dat uur volgt een afstemming op het zingen, op de deelnemers, ook op hen die op afstand meedoen, en de energie van deze mantra.

Deze mantra zal meerdere keren aangeboden worden, simpelweg omdat dat de werking ervan zal bekrachtigen.



Hieronder vind je een link naar een YouTube filmpje met deze mantra, voor het geval je alvast wilt oefenen of je vanuit je eigen omgeving op de aangegeven datum en tijd mee wilt doen:


Muziek: Dilpreet Bhatia. Producent: Meditative Mind


'Prana Apana Sushumna Hari' is een magisch helende mantra.
Het is een diepgaande meditatie.
Laat je meevoeren op de woorden en de klanken, die je wellicht krachtiger voelt worden, naarmate je er een tijdje mee bezig bent en ook na afloop, als je een tijdje stil blijft, voel je deze energie nog door sudderen als het ware.
Blijf na afloop dus even stil en ervaar...

Na een tijdje stil zijn, als jij er weer aan toe bent, ga dan weer wat dieper ademen en beweeg wat.
Breng je aandacht naar je voeten.
Breng je bewustzijn weer naar het hier en nu.
Dat helpt om weer te aarden, anders blijf je 'zweven'.
Wel een lekker gevoel misschien, maar dan krijg je in je dagelijks leven niks meer voor elkaar.
Na afloop dus aarden!

Ik heb er een diep geloof in dat onze geest de kracht heeft om onze pijn (zowel fysiek als emotioneel) te helen, ook al ervaar je dat misschien als een heel grote, misschien zelfs wel onmogelijke, uitdaging en ervaar je dat niet snel genoeg naar je zin. Geef het een kans, oefen je geduld en vooral: geniet van deze bezigheid. Het is het werkelijk waard. Je krijgt er zoveel voor terug.
Deze mantra is een hulpmiddel, een begeleider, op je pad van heling.
Luister ernaar, zing mee en mediteer.
Zelf actief bezig zijn, oefenen, is belangrijk voor je eigen helingsproces. Zo neem jij zelf verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Deze mantra 'Prana apana sushumna hari' is een krachtig middel om bij jezelf naar binnen te gaan en je te ondersteunen bij heling van (fysieke en emotionele) pijn van binnenuit.
Werkelijke heling komt namelijk van binnenuit.



Tekst:

Prana apana sushumna hari
hari har hari har hari har hari



Verklaring:

Prana is levenskracht, levensenergie.
Apana is de verwijderende kracht of energie.
Sushumna is het kanaal waardoor deze energie door je lichaam beweegt.
Hari en Har zijn de namen van de goddelijke bron, de oneindige energie, de helende bron.
Sommigen zeggen dat Hari afkomstig is van Hara, wat de verwijderaar betekent, de verwijderaar van pijn en negativiteit.
Deze mantra is krachtig middel om heling te ondersteunen, zowel fysiek als emotioneel.


Visualisatie:

Wanneer je deze mantra gebruikt, concentreer je bij 'Prana' op je ademhaling en als je inademt visualiseer dan dat je levensenergie inademt in je systeem.
Bij Apana, visualiseer dat alle pijn, negativiteit en energieblokkades uit je lichaam, uit je hele wezen, stoffelijk en onstoffelijk, worden verwijderd.
Sushumna is het kanaal, waar doorheen de energie in je lichaam circuleert. Visualiseer dat lucht en levensenergie door je hele lichaam circuleert, en dat elke cel van jouw lichaam, van jouw Zijn oplicht door deze levenskracht.
En, als we bij het woord 'Hari' komen, glimlach en neem alle wondervolle dingen in je op die het universum je te bieden heeft, die Hari je te bieden heeft.

Vergeet niet volledig en natuurlijk te ademen gedurende de beoefening van deze mantra.


Aanvullende activiteit:

Schrijf deze mantra woord voor woord voor jezelf over of zeg hem heel langzaam op en doe de visualisatie-oefening van hierboven, stap voor stap, maak het een beleving die je verder verinnerlijkt en integreert.
In de mantra-bijeenkomsten bij Nymphaea wordt dit onder begeleiding gedaan.




Kijk in de AGENDA of deze mantra aangeboden wordt of vraag hem aan via
nymphaeaspiritueelcentrum@gmail.com
of via het contactformulier (rechter kolom van de internetversie) van deze website.

Je bent van harte welkom mee te doen!



Heb je bij Nymphaea of op een eigen locatie meegedaan met deze mantra, deel je ervaringen hieronder in de reacties.


Bron:  http://www.meditativemind.org


Geen opmerkingen:

Een reactie posten