vrijdag 4 januari 2019

Zelf je tandpasta maken



Een eenvoudige doeltreffende en natuurlijke tandpasta met slechts drie ingrediënten.






Wat er allemaal in tandpasta's zit... tja... ik was me er nooit zo bewust van, omdat ik toch al koos voor natuurlijke tandpasta's. Dan ga je ervan uit dat dat goed is. Of toch niet? Onze jongste zoon bleek als baby een stevige koemelkallergie te hebben en gevoelig te zijn voor ieder klein beetje koemelk dat ergens in zat. Dan ga je als moeder eens aan de slag om de ingrediënten van producten te onderzoeken op de aanwezigheid van koemelkbestanddelen. In veel 'gewone' (kinder)tandpasta's bleken toen (eind jaren '90) bijvoorbeeld schuimmiddelen te zitten waarin koemelkbestanddelen verwerkt waren. Zo'n tien jaar geleden bleek bij het doormeten door een acupuncturist dat ook ikzelf een koemelkallergie had, gelukkig niet in zo'n zware vorm als onze zoon, maar het verklaarde wel waarom ik als kind vroeger niet zo dol was op melk en waarom ik in het verleden altijd kokhalzend aan het tandenpoetsen was bij de 'gewone' tandpasta's die er in eerste instantie bij mijn ouders thuis gebruikt werden. Mede daarom gebruikte ik later zelf altijd graag Parodontax (zonder fluoride), wat geen probleem opleverde. Ook de tandpasta's van Weleda waren geen probleem ontdekte ik toen ik voor onze jongste zoon op onderzoek ging. In de loop der jaren zijn er nog vele andere natuurlijke tandpasta's op de markt gekomen.
Maar wil je nog een stapje verder gaan in bewustwording en gebruik maken van pure onbewerkte producten, dan kun je eens overwegen om zelf je tandpasta te maken met slechts drie ingrediënten, te weten: kokosolie, natriumbicarbonaat en etherische olie.



DOEL


Wat is het doel van tandpasta? Juist... je wilt je tanden schoon poetsen, zodat etensresten en liefst ook bacteriën die gaatjes veroorzaken verwijderd worden. Je wilt tenslotte schone en gezonde tanden die zo lang mogelijk meegaan.

Misschien is een frisse adem ook één van je doelstellingen, maar daar ligt meer aan ten grondslag dan alleen het poetsen van je tanden (en tong). Een frisse adem heeft, net als de gezondheid van je gebit, niet alleen met poetsen, maar ook met leef- en eetgewoonten te maken, evenals met diverse psychische aspecten.


DE PSYCHOLOGISCHE KANT VAN ZAKEN


Een frisse adem, verzorgde tanden...
Wie niet fris uit de mond ruikt en/of een slecht onderhouden gebit heeft, houdt andere mensen op afstand, speciaal in een intieme relatie.
Waarom zou je (onbewust misschien) andere mensen op afstand willen houden?
Durf jij voluit te lachen of houd je je mond maar liever dicht en misschien zelfs verborgen als je praat of lacht?
In het algemeen hangt de verzorging van je lichaam en dus ook van je gebit samen met de intentie goed voor jezelf te (kunnen en willen) zorgen en waarom zou je dat (bewust of onbewust) niet willen?
Welke aspecten spelen daarin een rol?
Vind jij dat je het (goed verzorgd uiterlijk of een intieme relatie) niet verdient?
Vind je misschien dat je het niet waard bent?
Denk je dat het toch allemaal niet uitmaakt?
Of heb je mogelijk moeite met 'aarden'? Hoe voel jij je over je lichaam in het algemeen? Hou je wel van jezelf?
Laksheid? Luiheid? Waar komen die dan vandaan?
Financiële problemen? Welke basisfactoren in je leven heb je verder niet op orde?
Er kunnen allerlei overwegingen, bewust of onbewust, meespelen om je lichaam en/of je tanden niet goed te verzorgen.

Daartegenover staan de helder witte tanden, gebleekt, gedwongen recht gezet met beugels en schroeven en zeer goed (of zelfs overdreven) verzorgd gebit...
Aan welk beeld probeer jij krampachtig te voldoen?
Vind jij jezelf wel goed genoeg?
Mag je er wel zijn zoals je bent of wil je liever een sociaal geaccepteerd beeld laten zien?
Hoe perfectionistisch ben je? Kun je de schoonheid van de imperfectie niet zien?
Wil je liever opgaan in de massa, dan gezien worden? Of wil je juist gezien worden en uitblinken door perfectionisme?
Dwing jij jezelf in een maatschappelijk geaccepteerd beeld? Wat is daartoe je motivatie?
Een betere baan? Status? Geaccepteerd worden? Erbij horen? Of iets anders?


Symbolische betekenis van je tanden,
volgens Ruediger Dahlke in zijn boek 'Ziekte als symbool' (1996-2014):
  • harde wapens in de mond, agressie;
  • vitaliteit, potentie;
  • reductie;
  • probleemoplossing (verkleinen van grote brokken).

Thema:
aanpakken, aanvallen, zich te weer stellen: 'zijn tanden ergens in zetten';
  • agressie uiten en gebruiken: 'zijn tanden laten zien';
  • doorzetting: 'door de zure appel heen bijten';
  • levenskracht en potentie tonen;
  • zorgen dat men zijn deel krijgt: afbijten;
  • problemen de baas worden: 'harde noten kraken', grote brokken kleiner maken.

Snijtanden: afbijten, oerprincipe: Mars.
Hoektanden (dentes canini = hondstanden): verscheuren, buit maken, oerprincipe: Mars.
Kiezen (maaltanden): vermalen, oerprincipe: Saturnus.


Oerprincipe alle tanden gezamenlijk: Saturnus


Heb je heel specifieke tandproblemen dan kun je de duiding per tand nog eens verder onderzoeken. Iedere tand heeft namelijk een energetische overeenkomst met bepaalde organen / meridianen in het lichaam.
Iedere tand heeft ook weer een energetische overeenkomst met de rugwervels.
Voor iedere tand en rugwervel zijn bepaalde Bach bloesemremedies en Spagyriek plantessences in te zetten om bewustwording en heling te ondersteunen. Maar ga bij tand- en rugproblemen natuurlijk eerst vooral naar tandarts en huisarts!


Problemen met je tanden zijn dus meer dan alleen tandproblemen.
Goed poetsen is daar een klein hoewel zeer belangrijk deel van. En als we dan goed willen poetsen op een zo natuurlijk en eenvoudig mogelijke manier, dan is onderstaand recept daar een mooi voorbeeld van.
Ikzelf gebruik dit al jaren naar volle tevredenheid, waar ik voorheen toch vele problemen gehad heb met mijn tanden en tandvlees.



Kokosnoten



INGREDIËNTEN


2 of 3 eetlepels kokosolie
2 eetlepels natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd)
1 of 2 druppeltjes pepermunt etherische olie

Gebruik bij voorkeur een biologische koudgeperste kokosolie om er zeker van te zijn dat er geen chemicaliën zijn gebruikt om het extractieproces van olie uit kokosvlees te versnellen of optimaliseren.
Verder is het beter om geen ontgeurde kokosolie te gebruiken. Het ontgeuren gebeurt namelijk vaak met chemicaliën. Het is ook mogelijk de geur van kokos uit de olie te halen door waterdamp, wat minder schadelijk is, maar mijns inziens toch al weer een proces dat onnodig is. Houd je echter absoluut niet van de geur van kokos, wat ook de smaak beïnvloed natuurlijk, dan kun je een biologische ontgeurde kokosolie gebruiken. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een zo min mogelijk bewerkte en natuurlijke versie.
Kokosolie bevat van nature antibacteriële eigenschappen. Het gebruik van kokosolie werkt dus preventief tegen gaatjes en tandbederf en gaat ontstekingen tegen.
Het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren zorgt voor scepsis bij tegenstanders van gebruik van kokosolie (in de keuken voor het bakken bijvoorbeeld), doch gebleken is dat mensen juist allerlei voordelen ervaren in hun gezondheid, zoals onder andere de verlaging van hun cholesterol. Dit is een twistpunt in voor- en tegenstanders van gebruik van kokosolie waar de wetenschap nog geen eenduidig antwoord op heeft gegeven en het advies van het voedingscentrum luidt voorlopig dus nog om geen kokosolie te gebruiken. Mijns inziens vooralsnog onterecht, maar ik wil hierin geen standpunt innemen. Bij het tandenpoetsen gebruik je slechts een heel klein beetje kokosolie en daarvan krijg je waarschijnlijk nog minder binnen.

Natriumbicarbonaat heeft ook een antibacteriële werking en absorbeert geurtjes.
Een bijkomend voordeel van natriumbicarbonaat in je tandpasta is het voorkomen en genezen van aften (blaasjes) in de mond en ook je tandvlees vaart er wel bij. Ook Parodontax heeft natriumbicarbonaat als ingrediënt in zijn tandpasta!
Natriumbicarbonaat is een wit poeder dat een licht schurende werking heeft, waardoor je tanden niet alleen makkelijker schoon worden (verwijdering van tandplak), maar ook een klein beetje witter kunnen worden. Maar mogelijk dat dit op tijd van duur toch het glazuur wat beschadigt volgens sommige bronnen, dus voorzichtigheid is geboden. Ikzelf kies derhalve voor een versie met verhoudingsgewijs wat minder natriumbicarbonaat ten opzichte van de hoeveelheid kokosolie. Je kunt ook met alleen kokosolie poetsen natuurlijk. Plakverwijdering zal dan wat minder makkelijk gaan.
Ook wanneer je last hebt van bepaalde aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, oedeem (vocht vasthouden) of leverziekten dien je voorzichtig te zijn met natriumbicarbonaat. Vraag advies aan je huisarts. Ikzelf denk dat dit niet zo'n probleem hoeft te zijn bij het tandenpoetsen, omdat het tenslotte niet gaat om consumptie.

Gebruik geen pepermunt etherische olie als je homeopathische medicatie gebruikt. Vraag dan eerst je behandelaar of je pepermunt etherische olie mag gebruiken. Deze olie kan namelijk de werkzaamheid van bepaalde middelen beïnvloeden en dat wil je natuurlijk niet.

Sommige mensen voegen een drupje stevia (natuurlijk zoetmiddel) toe voor en zoetere smaak, maar dat vind ik persoonlijk niet nodig.



BEREIDINGSWIJZE


Doe de kokosolie in een schoon herbruikbaar potje.
Zorg dat de kokosolie vloeibaar is. Op een hete zomerdag is dat misschien al het geval, maar heeft de kokosolie een vaste vorm, verwarm het potje dan au bain marie tot de olie helemaal vloeibaar is.
De vloeibare vorm is makkelijker te hanteren om de ingrediënten goed met elkaar te kunnen vermengen.
Voeg de andere ingrediënten toe en roer dit goed door.
Zet het potje op kamertemperatuur weg om weer te laten stollen.
Zoals hierboven al gezegd zal de olie op een hete zomerdag mogelijk smelten en vloeibaar worden, dit is dus normaal.



INGREDIËNTEN BESTELLEN


Uiteraard kun je je ingrediënten bij de supermarkt, natuurdrogist of reformhandel halen, maar door te bestellen via onderstaande link, ondersteun je Nymphaea in haar werk ten behoeve van het begeleiden van mensen in hun bewustwordings- en helingsprocessen en het levend houden van deze website.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten